Elnökség

  vadasbori_1_2HERCZEGNÉ VADAS Borbála

Borbála 2010-ben diplomázott a Sorbonne Társadalomtudomány Karán. Itt 2009-ben M1 “Oktatástudomány”, majd 2009-2010-ben a Francia állam ösztöndíjasaként M2 “Nemzetközi oktatásügyi együttműködés” szakon végzett.

2010-2014-ig az UNESCO magyar delegáció csapat tagja Párizsban, a nagykövet személyi asszisztense és projekt managere. Hazajövetelét követően egy német cégnél ügyvezetői asszisztens és sales manager Budán, majd egy francia ügyvédi irodánál dolgozik Pesten. 2017-től a Tunéziai Nagykövetségen fordító.

2014-től az Egyesület programfelelőse, 2016-tól az Egyesület Elnökségi tagja. 2018-tól az Egyesület elnöke.


Dr. BARTÓKI-GÖNCZY Balázs

Bartóki-Gönczy Balázs 2010-ben szerezte meg jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve a Panthéon-Assas Paris II egyetem Mester 1 képzésén. 2011-ben a Paris-Sud (Paris Saclay) egyetemen szerzett Mester 2 fokozatot távközlési és űrjogból mint a francia külügyminisztérium Eiffel ösztöndíjasa.

Balázs a Franciaországban is jelen lévő magyar vállalat, a Justice Security Kft. logisztikai és koordinációs igazgatója, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza. Balázs emellett a párizsi Távközlési és Űrjogi Intézet Tanácsának, valamint az Európai Vívószövetség Marketing és Promóció Bizottságának a tagja. Balázs hírközlési jogot oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve médiajogot a Paris Saclay Egyetemen.

Bartóki-Gönczy Balázs 2014 decembere és 2017 decembere között az Egyesület elnöke.


jagiczaagnes_aabgf_2017Dr. JAGICZA Ágnes, Msc

Systemic Team Coach, Leadership Consultant

Jagall and Partners

A Jagall and Partners vezetője és alapítója. Az elmúlt tíz évben mind Magyarországon, mind a világ különböző országaiban nyújtott szolgáltatásokat coaching, csapatcoaching, vezetőfejlesztés, szervezetfejlesztés területén. Prof. Peter Hawkins tanítványaként Magyarországról elsőként és egyedüliként szerzett Londonban Systemic Team Coach diplomát, és alkalmazza ezt a nagyszerű, Európában is újszerű rendszerszemléletű megközelítést vállalatok szervezetfejlesztési, csapatfejlesztési és vezetőképzési intervenciói során. Ezen kívül a londoni Academy of Executive Coaching Systemic Team Coaching csapatának a tagja, ahol coachok, vezetők képzésében is részt vesz. John Leary-Joyce-szal közösen alkotta meg a rendszerszemléletű módszertan újabb elemét, a Systemic Team Leadership tematikát, amely a vezetőket képzi arra, hogyan hozzanak létre maguk is magasan teljesítő csapatokat.

Ágnes 17 évet töltött felső vezetőként multinacionális nagyvállalatoknál, melynek során üzleti stratégiai fejlesztéseket, változáskezelő programokat, felvásárlásokat, cégegyesülések utáni integrációkat és folyamat-újraszervezéseket vezetett sikeresen. Közgazdász jogászként első diplomáját a Közgazdasági és Jogi Egyetemen szerezte, majd a Sorbonne-on tanult nemzetközi jogot. Coachingot és HR stratégiát Londonban tanult, HR Contribution to continuous improvement tanulmányokat pedig Barcelonában folytatott. Master Degree végzettséget szerzett a Henley Management College-ban coachingból és szervezeti viselkedéstanból.

2017-től az egyesület elnökhelyettese.


Kata PLESZ Katalin

 

Plesz Katalin 2001-ben végez francia kormányösztöndíjasként a toulouse-i Le Mirail II. egyetemen szociológusként. 1998-ban az Akadémiai Kiadónál a Francia-Magyar és Magyar-Francia Nagyszótár (Eckhardt Sándor, Oláh Tibor) korrektori munkáiban; 2007-ben a Francia Magyar Kéziszótárban (Bárdosi Vilmos, Szabó Dávid) szerkesztői munkatárs. 1998-2000 és 2002-2004 között a Francia Nagykövetség Kulturális és Együttműködési osztályán munkatárs, majd 2009 és 2014 között a Francia Nagykövetség Atomenergia-ügyi hivatalában igazgatói asszisztens, fordító. 2014-2016 között az A Lex Expert műszaki fordító irodánál projektvezető. 2016-tól az Armel Produkció és Sajtóiroda kötelékében programfelelős.

Plesz Katalin 2013 februárja óta az Egyesület titkára.

 

 


kalman tkseTEKSE Kálmán

Tekse Kálmán, a BNP Paribas-csoporthoz tartozó Arval Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

1992-ben végez a Szentpétervári Állami Egyetem Nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakán (diplomamunkájában a bankok levelezési kapcsolataival foglalkozik). Egy év múlva Párizsban, a Copernicus program posztgraduális menedzsmentképzésén, tíz évvel később pedig a Pécsi Tudományegyetemen szerez – MBA – másoddiplomát. Felsőszintű angol, francia és orosz, továbbá alapfokú lengyel nyelvtudása van, alapító tagja a magyarországi Treasurer’s Clubnak.

Még egyetemistaként, két ízben vesz részt több hónapos szakmai gyakorlaton a Magyar Nemzeti Bank Arbitrázs, Hitel- és Tőkepiaci, illetve Számítástechnikai főosztályán. 1993-tól a Compagnie Bancaire – főként lízinggel és egyéb rövid távú hitelezéssel foglalkozó hitelintézet – hitelelemzője és regionális controllerje Párizsban. 1994-től a Citroën autók magyarországi importőr cége, a Citroën Hungária Kft. pénzügyi igazgatója. 1996-tól öt esztendőn át a világ egyik vezető szállodaipari és szolgáltató cégénél, az Accornál dolgozik: előbb a Ticket Restaurant Hungary pénzügyi igazgatója, majd ügyvezető igazgatója Budapesten, később a Ticket Restaurant Poland ügyvezető igazgatója Varsóban. 2001-től a DÉGÁZ Rt. és az ÉGAZ Rt. többségi tulajdonosa, a Gaz de France magyar szervezeti egységeit irányító logisztikai, kontrolling és informatikai igazgatója.

2004 áprilisától a BNP Paribas-csoport tagjai közé tartozó, a flottamenedzselés területén Európában piacvezető ARVAL budapesti leányvállalatának az ARVAL Magyarország Kft.-nek és az X-Rent Kft-nek az ügyvezető igazgatója.

Az Egyesület gazdasági vezetője.


354jucFALUDY Judit

Faludy Judit miután megszerezte Művészettörtész és Francia nyelv- és irodalom szakos középiskolai tanári diplomáit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán (1993), 1994-ben kapott ösztöndíjat a Francia Kormány támogatásával (Université de la Sorbonne Paris IV (M Serge Lemoin vezetésével).

1996–98 között a Magyar Zsidó Múzeum kurátora, később az Ernst Múzeum kurátora volt (2003). 1997 óta tanít művészettörténetet a Wesley János Lelkészképző Főiskolán, 2013-tól a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2000–2001-ben részt vett a Kortárs Magyar Művészeti Lexikon szerkesztésében.

2003-tól az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet (2012-től MTA Bölcsészettudományi  Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet) kutatója, az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény munkatársa. A RIHA online-journal helyi szerkesztője (2009-től).

2014–16 között az egyesület alelnöki pozícióját töltötte be.

2012-ben a Francia Államtól Chevalier dans l’Ordre national du Mérite kitüntetést kapott.

CV és publikációk


CsillagGábor2CSILLAG Gábor

A Magyar Állami Földtani Intézet tudományos főmunkatársa. Geográfusként, geológusként három hosszabb idejű tanulmányutat tett Franciaországban. 1991–92-ben a Pierre et Marie Curie Egyetemen távérzékelés diplomát szerzett (DESS).

2003 óta vesz részt az AABGF vezetésében.

CV és publikációk


RitaPÁRKÁNYI Rita – ügyvéd

Párkányi Rita 2007-ben szerezett jogi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2004/2005-ben Erasmus ösztöndíjasként tanult a belga liège-i egyetem jogi karán. 2004-2006 között a Panthéon-Assas Paris II egyetem Francia- és európai jogi részképzésben vett részt, majd 2008-ban a francia kormány ösztöndíjasaként a Paris–Sud IX  egyetemen szerzett Mester 2 fokozatot vállalati jog és management területen.

2008-2014 között egy francia/nemzetközi ügyvédi irodában dolgozott ügyvédjelöltként, majd ügyvédként. 2014 óta alapító tagja a KCG Partners Ügyvédi Társulásnak.

Rita 2014 decembere óta az Egyesület Elnökségének tagja.

Fontos szerepet játszott az egyesület megújításában.


Pasztelyi_ZsDr. PÁSZTÉLYI Zsolt

Dr. Pásztélyi Zsolt Algériában, francia nyelven érettségizett, illetve egy évet végzett az oráni orvosegyetemen. Hazatérése után Budapesten folytatta tanulmányait. Summa cum laude 1992-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, itt a II. Gyermekklinikán kezdte el a pályáját.1996-ban lett gyermekgyógyász szakorvos, egyetemi tanársegéd. Tanácsadóként dolgozott az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben, fokozatosan egészségügyi menedzsmenttel kezdett el foglalkozni.Részt vett a kórház-finanszírozási rendszer kialakításában, minőségügyi projektekben.

1999-ben szerzett egészségügyi szakmenedzseri diplomát a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központban (SE EMK), majd 2000-ben francia kormányösztöndíjjal Nancy-ban mester diplomát egészségügyi és szociális menedzsmentből és ugyanitt egy egészségügyi minőségbiztosítási diplomát is. Vezetői gyakorlatát kontrolling igazgatóként, a főigazgató általános helyetteseként előbb a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, majd az Ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatójaként szerezte 2000 és 2005 között. 2005 óta a több mint 300 orvost foglalkoztató Vasútegészségügyi Kft ügyvezetője. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának mesterfokozatot nyújtó képzésén 2004-től az Egészségügyi szervezetek menedzsmentje kurzus vezetője.

Az IME – Az egészségügyi vezetők szaklapja felelős szerkesztője 2002 óta, az IME által szervezett konferenciák rendszeres üléselnöke. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke 2011-2014 között, jelenleg leköszönő elnöke, a Szakmai Kollégium Egészség-gazdaságtan és Menedzsment Tagozatának tagja 2012 óta. Éveken át a Franciabarát Orvosok Egyesületének titkára és a Franciaországi Kormányösztöndíjasok Egyesülete elnöksége tagja. Időnként nemzetközi projektekben is részt vesz tanácsadóként, oktatóként, legutóbb éppen Algériában. 3 gyermeke van, 22, 21 és 12 évesek.


 PALFI.GyörgyDr. PÁLFI György

Pálfi György 1989-ben szerezte meg biológus diplomáját a József Attila Tudományegyetemen (ma: Szegedi Tudományegyetem), ahol ezt követően doktori kutatómunkáját folytatott (a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként). A Francia Kormány doktori ösztöndíjával (1991-93) jutott ki Franciaországba, ahol az Université de Provence (Aix-en-Provence) doktori képzésébe iratkozva folytatott kutatómunkát. PhD értekezését (amelyet az MTA TMB kandidátusi fokozatnak honosított) már az abban az évben kialakított ’co-tutelle’ rendszerben védte meg Aix-en-Provence-ben 1993-ban (magyar részről Farkas Gyula, francia részről Olivier Dutour professzorok társ-témavezetésével, „Prehisztorika és Antropológia” tudományági besorolással). 1995-97 között „Magyary Zoltán” posztdoktori ösztöndíjasként a József Attila Tudományegyetemen kutatott és oktatott (biológiai antropológia és paleopatológia témakörökben). A Francia Kormány, a Fondation Fyssen, a CNRS ill. a MÖB különböző posztdoktori ösztöndíjaival 1993 és 2001 között összesen hat évet töltött Franciaországban, ahol az Université de la Méditerranée (Marseille) Orvostudományi Karán dolgozott. Itt 2000-ben docensi státuszba került, 2001-ben habilitált (HDR). Korábbi francia co-tutelle témavezetőjével dolgozott együtt ebben az időszakban is (mely együttműködésből eddig több mint 50 közös publikáció – közte több könyv -, 6 nemzetközi konferenciaszervezés, a francia nyelvű paleopatológus egyesület (GPLF) újraszervezése, számos közös projekt – közte magyar-francia „Balaton” projekt – és több co-tutelle doktori értekezés született). 2001-ben tért haza Magyarországra, ahol az Oktatási Minisztérium vezető tanácsosaként K+F programokkal és nemzetközi fiatal-kutatói hálózatokkal foglalkozott. Saját tudományos kutatásait ekkor a Magyar Természettudományi Múzeumban folytatta. 2002-07 között öt évig a Párizsi Magyar Nagykövetségen dolgozott szakdiplomataként (TéT attaséként a magyar-francia tudományos és K+F kapcsolatfejlesztés volt a fő feladatköre). 2007 szeptembere óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Embertani Tanszékét, ahol biológiai antropológia és paleopatológia területeken folytat kutatási és oktatási tevékenységet. A nemzetközi és különösen a francia-magyar ügyek Franciaországból való hazatérése óta is folyamatosan foglalkoztatták/foglalkoztatják: 2007-10 között a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) magyar-francia K+F programokért felelős szakértője volt. 2011-14 között az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója, jelenleg a nemzetközi képzésfejlesztési program koordinátora. 2008 óta több éven át volt a GPLF elnöke vagy alelnöke. 2008 óta folyamatosan tagja az Alliance Française de Szeged igazgatótanácsának. 2008-11 között az MTA Antropológiai Bizottság tagja, 2011 óta az MTA Antropológiai Osztályközi Bizottság elnöke. Franciaország Miniszterelnöke 2013-ban az Akadémiai Pálma Rend lovagi fokozatával tüntette ki.

Pálfi György 2014 decembere óta tagja az Egyesület Elnökségének, mint a AABGF szegedi egységének vezetője. A szegedi csoport szervezését Szász Géza tanszékvezető egyetemi docens-sel (SZTE BTK Francia Tanszék) társ-elnökségben, közösen végzik.


 szgphotoSZÁSZ Géza

Szász Géza (1967), 1992-ben szerzett történelem-francia szakos középiskolai tanári diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen, és ekkor kezdte meg oktatói munkáját is az egyetem francia tanszékén. 2006 óta a Szegedi Tudományegyetem Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Oktatási és kutatási tevékenysége a francia irodalom (útleírások), országismeret, illetve a francia-magyar kapcsolatok történetét öleli fel. 2003 óta rendelkezik az SZTE és az Université d’Angers közös doktori képzésében megszerzett PhD fokozattal. Egyetemi munkája mellett fontos célnak tekinti a magyarországi romanisztika, valamint a közép- és kelet-európai frankofón egyetemi hálózatok fejlesztését. Az utóbbi években a dél-magyarországi régió frankofóniájának megtartását és erősítését igyekszik segíteni. Eddigi munkássága elismeréseként 2010-ben vehette át az Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatát.